• KVALITET                    TRYGGHET                    OMTANKE

0
FÖRLOSSNINGSSKADOR

Alla kvinnor är unika och påverkas olika vid en förlossning, och det är viktigt att lyssna på kroppen, underlivet och dess signaler efteråt. Kvinnor som föder barn vaginalt drabbas ofta av någon sorts bristning. Man kan få små skrubbsår, någon typ av bristning i huden, blygläpparna och i slemhinnan. Bristningar läker ofta  bra efter förlossningen och de flesta blir helt återställda.

Det är viktigt att prata med sin barnmorska alternativt en fysioterapeut specialiserad på bäckenbotten om känslan i kroppen är att något inte stämmer. Alla har rätt till en god vård och rehabilitering för att kunna bli hjälpta med de problem som påverkar ens livskvalitet och sin sexuella hälsa.

BÄCKENBOTTENPROBLEM

Bäckenbotten och slidan har en enorm läkningsförmåga och det händer mycket under det första året efter en graviditet och förlossning. Muskelskador ska läka ihop och bindväven dra ihop sig.

Men upplever man att något inte stämmer är det viktigt att man ber om hjälp från sin vårdkontakt så att man får den vård och rehabilitering som kroppen behöver. Det kan röra sig om att man läcker urin ofrivilligt, dvs. urininkontinens, när man hostar, skrattar och vid träning eller annan fysisk aktivitet, att man upplever trängningar (man behöver skynda sig till en toalett och ibland hinner man inte), har svårt att tömma tarm eller blåsa helt, känner en tyngdkänsla i underlivet, ett obehag och drag, får ont och upplever smärta vid omslutande sex, har en känsla av att slidan är helt öppen och man har besvärande slidpruttar i samband med vardagliga aktiviteter. 

Har man symtom som på något sätt påverkar livskvaliteten efter att det gått cirka ett år och man har fått mensen tillbaka, så ska man söka vård. Då är det bra att få träffa en bäckenbottenkunnig och intresserad gynekolog för att få en bra bedömning.

Sök alltid vård hos barnmorska/gynekolog eller fysioterapeut om du läcker avföring och om bäckenbottensmärtan inte försvunnit efter de första 6-8 veckorna och om urinläckagen inte blivit bättre efter 6 månader, trots aktiv knipträning

Vaginal förlossning

Efter förlossningen börjar kroppen läka och återhämta sig. Det är en enorm ansträngning för kroppen att både vara gravid och sedan föda barn. Hormoner påverkar kvinnan både fysiskt och känslomässigt.

Så fort barnet har fötts börjar kroppen att anpassa sig till att inte längre vara gravid.

Om det är så att man fått stygn på grund av en bristning kommer dessa börja läka direkt. Utseendet på vulva och vagina kommer förändras oavsett bristningsgrad och det kan vara ett fint tillfälle att ta hjälp av en spegel och lära känna sitt nya underliv. Viktigt är att man går på sin efterkontroll och genomför en gynekologisk undersökning för att få svar på att allt har läkt bra. Då finns även tillfälle att fråga och ta upp om något inte känns bra (även om allt ser bra ut vid gynundersökningen). Lita på dig själv och din kropps signaler.

Rekommenderade intimprodukter för ökad hälsa: Vaginalstavar för ökad underlivshälsa, ett ekologiskt oljebaserat glidmedel/intimkräm Repair för att smörja in torra slemhinnor som beror på den tillfälliga östrogenbristen. Du och din partner kan ha sex igen när det känns bra för er båda. Det är mycket individuellt när lusten kommer tillbaka. Vid samlag kan ibland extra glidmedel behövas på grund av torra slemhinnor. För ökad kontakt och styrka i bäckenbotten, pröva Aleah Cares knipkulor.

Förlossning med kejsarsnitt

Kejsarsnitt är en typ av bukoperation och efter en sådan är det vanligt att ha ont i ungefär två veckor. För att du ska orka och för att kroppen ska återhämta sig i bästa möjliga takt är det viktigt att vara noga med smärtlindringen och vila, du ska inte ha ont i onödan. Det kan vara bra att komma upp och röra på sig så fort du fått okej från vårdpersonal för att hjälpa tarmen och minska risk för blodproppar men tänk på att be om hjälp vid sysslor och ansträng dig inte. Du ska exempelvis inte lyfta tungt.

Berätta gärna för din omgivning om hur du mår så att du får den hjälp och det stöd som du behöver. Viktigt är att gå på sin efterkontroll och genomföra en gynekologisk undersökning. Då finns även tillfälle att fråga och ta upp om något inte känns bra (även om allt ser bra ut vid gynundersökningen). Lita på dig själv och din kropps signaler.

Smärta från ärr

Ärr efter en förlossningsskada kan orsaka smärta i underlivet. Den ärrvävnad som bildas där stygnen satt efter en bristning har en annan struktur och är mindre elastisk än den normala omkringliggande vävnaden. Därför kan smärtan ofta kännas som en stramhet och en form av stelhet i vävnaden. Exempelvis kan det göra ont att sitta länge eller när man går, besvär att ha vissa åtsittande kläder och att ha omslutande sex. Ibland kan ärrvävnaden vara så stram att det blir en minskad blodgenomströmning till området vilket skapar en syrebrist för musklerna och då i sin tur en smärta.

Om du upplever smärta och/eller att elasticiteten i slidan minskat så kan vaginalstavarna 1-2 tillsammans med det medföljande oljebaserade glidmedlet Repair vara behjälpliga. Vibrationen skapar en ökad blodgenomströmning som i sin tur är gynnsam för vävnaden och de kallpressade fettsyrorna i Repair vårdar och återfuktar slemhinnorna.

Nervsmärta

Förlossningar och förlossningsskador kan ibland innebära så mycket tryck och drag i nerverna i underlivet att den blir överkänslig. Efter ett trauma, ett otroligt starkt tryck eller liknande påfrestning, kan nerverna bli irriterade och överkänsliga för smärta så pass att smärttröskeln i området sänks. Då kan en beröring som i vanligt fall inte gjort ont nu upplevas som mycket smärtsam. Smärtan upplevs ofta som elektrisk, brännande och värkande på ett intensivt sätt. 

Om du upplever nervsmärta i underlivet så kan vaginalstavarna 2 & 3 tillsammans med det medföljande oljebaserade glidmedlet Repair vara behjälpliga. Vibrationen verkar smärthämmande för nerverna och de kallpressade fettsyrorna i Repair återfuktar och vårdar slemhinnorna. 



Förlossningsskada - Bristning Grad 1

Första gradens bristningar är hud och slemhinneskador, dessa läker av sig själva och behöver inte sys. Vaginalöppningen har blivit utsträckt men alla muskler är intakta. Din kropp kommer att återhämta sig av sig själv med tiden. Det tar ungefär 6 månader för stödjevävnaden i slidan att återhämta sig och 12 månader för musklerna omkring. Du kan uppleva att underlivet är ömt, skört och tappat stöd men det kommer bli bättre med tiden och om inte det blir bättre ta kontakt med barnmorska/gynekolog eller fysioterapeut.

Förlossningsskada - Bristning Grad 2

De allra flesta spricker något under en förlossning och får sys med ett eller flera stygn direkt efter förlossningen. Ungefär 50 – 60 procent som föder barn vaginalt får en bristning grad 2 då muskler, hud och slemhinna skadas. Bristningen som sker sträcker sig från vaginalöppningen och ut i mellangården (mot anus men inte ända fram). Det är framför allt musklerna i mellangården som skadas.

Det är viktigt att dessa skador behandlas för att man inte ska få nedsatt stöd i bäckenbotten. Utseendet för slidmynningen och vulva kan även bli något förändrad. Ta gärna hjälp av en spegel och undersök hur du ser ut efter för att komma närmare ditt nya underliv. Vanliga symptom när något gått fel är för kort mellangård (område mellan vaginalöppning och anus), inkontinens, svårigheter att tömma tarm, tyngdkänsla i underlivet, smärta i underlivet, ärrvävnad som orsakar smärta.

Sfinkterskador - Bristning Grad 3

En bristning grad 3 eller en så kallad Sfinkterskada är när bristningen sträcker sig från vaginalöppningen genom mellangården och ända till den yttre ändtarmens ringmuskel. Det är framför allt muskler, nerver, hud och slemhinna som skadas. Första tiden efter en grad 3 bristning är det extra viktigt att vara uppmärksam på hur underlivet mår och lyssna till sin intuition om något inte stämmer. Se din sexuella hälsa som en energigivare och bejaka det som ger dig kraft och livsglädje och vårda ditt underliv med rätt vård och rehabilitering.

Sök vård och stöd hos din barnmorska/gynekolog eller fysioterapeut om det är något som du undrar över. Vanliga symptom när något gått fel är urininkontinens, analläckage och/eller smärta vid tarmtömning, tyngdkänsla, smärta i underlivet, torra och sköra slemhinnor.

Sfinkterskador - Bristning Grad 4

Vid en bristning grad 4 går skadan från vaginalöppning till tarmens slemhinna. Det innebär att i bristningsögonblicket är det helt öppet mellan tarm och vagina. Det är ungefär 3 - 4 procent av alla kvinnor som föder vaginalt som drabbas av en grad 3 eller grad 4 bristning.

Det tar lång tid för underlivet att läka. Många kvinnor får komplikationer så som avföringsinkontinens, urininkontinens, tyngdkänsla i underlivet, smärta vid tarmtömning, underlivssmärta och nervskador. Försök bejaka det som ger dig kraft och livsglädje och vårda ditt underliv med rätt vård och rehabilitering. 

Vid en bristning grad 3 och grad 4 ska du erbjudas en rehabiliteringsplan från vården med uppföljning och hjälp på vägen. På hemsidan bäckenbottenutbildning kan du läsa mer och också ta del av dina patienträttigheter. 

Upplever du besvär så som strama ärr vid slidmynningen, spänning i bäckenbotten eller en olust till att närma dig ditt underliv så kan vaginalstavarna 1-4 var behjälpliga för friskvårdsträning och en ökad underlivshälsa.. 

Hjälpmedel för förlossningsskador

VAGINALSTAVAR 1 - 2
VAGINALSTAVAR 1 - 2

VAGINALSTAVAR 1 - 2

För vårdande rehabilitering
1 600 kr
VAGINALSTAVAR 3 - 4
VAGINALSTAVAR 3 - 4

VAGINALSTAVAR 3 - 4

För vårdande rehabilitering
2 100 kr
OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

För sköra slemhinnor
290 kr
ALEAH CARE TRÄNINGSKULA
ALEAH CARE TRÄNINGSKULA

ALEAH CARE TRÄNINGSKULA

För bäckenbottenträning
600 kr