HORMONHÄLSA
Kroppens hormoner spelar en viktig roll för vårt fysiska och psykiska välmående. De har visat sig påverka de flesta processerna i kroppen och fyller en viktig funktion. Bland annat reglerar våra hormoner ämnesomsättningen och immunförsvaret, musklernas tillväxt och inte minst vår lust och sexlust.
ALLT HÄNGER IHOP
Du har en kropp som påverkar din hälsa och ditt mående så många sätt. Om du mår bra, tänker du kanske inte så mycket på hur din kropp fungerar.
Men när något känns fel, behöver du ta reda på vad som orsakar obalansen. Det är bra att ha koll på hur kroppen fungerar, och hur hormonell obalans kan påverka hur du mår, såväl fysiskt som psykiskt. Det finns så mycket att lära sig, om vad du själv kan göra för att må så bra som möjligt.
När du förstår samspelet, kan du lättare veta vad du behöver göra och vilken hjälp du kan få, för att må bättre.
HORMONBALANS
Din kropp har en enorm förmåga att klara av olika typer av påfrestning och skador. Mycket kan den läka själv, men ingenting i din kropp är helt skyddat och självgående. Hela du påverkas av olika faktorer, som ditt genetiska arv, dina vanor och den miljö du lever i.
För att hormonbalansen ska vara så stabil som möjligt, behöver du ta hand om dig på olika sätt.
Du behöver en viss form av rytm för när och hur länge du sover. Du behöver äta en varierad och näringsrik kost, på någorlunda regelbundna tider. Dessutom behöver du vara fysiskt aktiv flera gånger i veckan och gärna styrketräna. Samtidigt behöver du ta tid för nedvarvning och återhämtning, så du sänker din stressnivå.
Några tecken på hormonell obalans kan vara sömnsvårigheter, minskad lust, stress, värk, aptitlöshet och eller andra besvär. Det är viktigt att du då tar reda på grundorsaken till ditt mående. Ibland kan du behöva vara lite av en detektiv, och ladda på med en hel del beslutsamhet, tålamod och envishet för att få rätt hjälp.
Det finns också mycket du kan göra själv. Reflektera över dina vanor - är det något du tror påverkar din hälsa negativt och som du behöver förändra. Tänk på kost, motion och återhämtning. Kontakta din vårdcentral om du är osäker och vill ha stöd och vägledning. Konsultera en dietist, fysioterapeut eller boka en läkartid. Kanske vill du prova kosttillskott eller andra produkter som kan främja en hormonell balans. Det kan finnas olika typer av träningar eller behandlingar så som yoga eller akupunktur, som kan vara till hjälp. Valet är ditt.
TA HAND OM DIG
Vänta inte på att tiden ska komma till dig. Det är du som bestämmer när det är dags att få till en förändring. Ta dig tid och reflektera över din livsstil och dina vanor. Finns det något som du vet påverkar din hälsa negativt? Fundera på vad du kan, och är redo och villig att förändra för att må bättre.
Ett bra första steg för att komma igång är att skriva ner dina vanor:
Ett bra första steg för att komma igång är att skriva ner dina vanor:
1. När på dygnet och hur många timmar du sover varje natt.
2. Hur du upplever din stressnivå, och om den är högre vid vissa tillfällen.
3. Dina fysiska aktiviteter, hur aktiv du är och hur ofta du tränar kondition och styrka. Ta hjälp av en fysioterapeut om du behöver råd kring hur du ska träna.
4. Dina kostvanor, vad du äter, hur ofta och när på dygnet. Om du är osäker på vad som är bra kost, be att få träffa en dietist eller kontakta en kostrådgivare för råd och vägledning.
5. Om du dricker alkohol, skriv ner hur ofta och hur mycket.
6. Om du röker eller snusar, skriv ner hur ofta och hur mycket.
7. Annat som du kommer på.
Nästa steg blir att göra en plan. Boka in regelbundna tider för måltider och träning. Följ upp vilka förändringar du märker.
Ett bra sätt att följa din egen utvecklig är att använda en anteckningsbok eller dagbok. Börja med att skriva ner hur du upplever din livsstil och omgivningen just nu. Reflektera även över ditt genetiska arv och om och hur det kan påverka. Vad fick du med dig från dina föräldrar och mor- och farföräldrar som kan påverka ditt mående?
Gör sedan en lista över vad du vill och behöver förändra. Följ upp regelbundet, kanske en gång i månaden eller oftare i början, för att se om du märker förbättringar.
En hjälp för att utvärdera ditt mående är att använda en skala från 0 till 10, där 0 innebär att du inte upplever några symptom på hormonell obalans medan 10 står för outhärdliga besvär som påverkar hela din livskvalitet.
SKAFFA KUNSKAP OM HUR DET HÄNGER IHOP
Ditt hormonsystem har en av kroppens viktigaste funktioner, och ska se till att du klarar dig och mår så bra som möjligt. Ett annat namn för hormonsystemet är det Endokrina Systemet.
Förenklat kan allt beskrivas då här:
Tänk dig att du har olika funktioner och system inom dig, som alla samverkar och påverkar din hälsa, inte bara fysiskt utan även hur du mår mentalt, psykiskt och existentiellt.
Själva kontrollen av hormonsystemet sköts av två körtlar i din hjärna, Hypotalamus och Hypofysen. Bägge samarbetar med olika hormonproducerande körtlar som kallas målorgan, men även med hela ditt nervsystem. Med hjälp av ungefär 100 olika hormoner, styrs balansen mellan olika hormoner och funktioner. Samtidigt påverkas hormonproduktionen i sin tur av dina matvanor, hur fysiskt aktiv du är, hur du mår och även av ditt genetiska arv.
KROPPENS BUDBÄRARE
Tänk dig att hormonerna fungerar som en slags budbärare, som transporterar olika meddelanden och signaler runt i kroppen via dina blodbanor. Varje hormon har sitt egen unika uppdrag och har en specifik körtel den ska kontakta. Hormoner som kommer från hypofysen styr en körtel, ett så kallat målorgan, som i sin tur producerar ett annat specifikt hormon. Du har olika målorgan som könsorganen, binjurar, sköldkörteln med flera. Några målorgan kan producera hormoner som reglerar din sömn, andra styr din ämnesomsättning, ditt immunförsvar, eller musklernas tillväxt. Du har dessutom hormoner som påverkar din lust, ditt välbefinnande och mycket mer.
SAMARBETE GENOM FEED-BACK.
Hypotalamus och hypofysen kontrollerar koncentrationen av alla hormoner som cirkulerar runt i blodet. Om en körtel har för låg produktionen av ett visst hormon, skickar hypofysen en budbärare till målorganet, så att produktionen ökar. När mängden når maxnivån, skickar hypofysen ut en annan budbärare som säger att det är dags att sänka produktionen. Samarbetet sker genom ett finurligt system av återkoppling mellan alla organ som kallas för Feed-back-system, och är ett sätt att hålla kroppens alla hormoner i balans.
Testiklar och äggstockar är målorgan som producerar könshormonerna testosteron, östrogen och progesteron. Hormonerna styr en stor del av kroppens utveckling genom livet och förmågan att få barn. Alla spelar även en viktig roll för ditt välbefinnande och din sexuella lust. Även om målet är att du har balans mellan dina hormoner så finns det tillfällen i livet när könshormonerna behöver hamna i obalans.
EN NATURLIGA OBALANS
Under vissa perioder i livet finns en naturlig obalans i vårt hormonsystem för att möjliggöra stora kroppsliga förändringar, som under puberteten, klimakteriet och andropausen (ibland kallat för ”mannens klimakterium”).
Hur dessa perioder påverkar dig är individuellt. Åldern och upplevelserna kring pubertet, klimakteriet eller andropausen varierar från person till person, och styrs av könshormonerna i samspel med hypofysen och hypotalamus.
Under puberteten ökar nivåerna av könshormoner som testosteron, östrogen och progesteron, vilket triggar de fysiska och emotionella förändringarna. Det kan ta tid innan hormonbalansen stabiliseras. Det är därför många unga kan uppleva starka känslomässiga svängningar och man kan känna sig labil när kroppen förändras på många sätt under denna tid.
Liknande hormonella svängningar uppstår under klimakteriet och andropausen, när produktionen av könshormoner sjunker. Detta kan leda till symptom som humörsvängningar, minskad energi och förändringar i sexuell lust.
Att förstå att dessa perioder är en del av kroppens naturliga utveckling kan hjälpa dig att navigera genom dem med större medvetenhet och självomsorg. Det är väldigt individuellt hur vi påverkas men på något sätt påverkas vi alla såväl mentalt, fysiskt som psykiskt, men även existentiellt. Det kan kännas som att vår identitet förändras när vi går från att vara barn, till vuxen och till att bli äldre. Allt är en del i varje människas livsresa.
ETT HORMON ATT NJUTA AV
Ett fascinerande hormon som finns med dig genom hela livet, är oxytocin, som skickas ut från hypofysen. Det bästa är att du själv kan påverka och öka nivåerna av detta välgörande hormon.
Föreställ dig att du känner dig trygg och avslappnad. Du masserar din hud eller njuter av ett intimt möte där smekningar väcker din lust. Din kropp reagerar på att du känner välbefinnande och skickar signaler till hypofysen. Hypofysen svarar på signalerna med att skicka ut hormonet oxytocin, som brukar kallas för kroppens ”må-bra hormon”. Hormonet har förmågan att stärka din känsla och du njuter mer, samtidigt som eventuell värk eller smärta kan lindras.
Hormonet Oxytocin har även förmågan att minska nivån på stresshormoner så blodtrycket sänks och pulsfrekvensen minskar.
De övriga cirka 100 hormonerna och andra målorgan som du har , får du själv hitta information om. Det finns bra information på bland annat 1177.se
TANKAR ATT TA MED
Du har rätt att känna välbefinnande och samtidigt har du ett ansvar att ta hand hela dig. Ta reda på hur du kan få en bra hormonbalans och våga be om hjälp.
Om du känner att någon träning inte hjälper och att du misslyckas hela tiden. Ha tålamod med dig själv - och ge inte upp! Det finns inga misslyckanden, utan det är bara din kropp som ger feedback. Så ta tid, fokusera på att lyssna till vilka signaler du får från din kropp och känn efter. Fundera sedan på vad du behöver göra för att må bättre. Prova dig fram och kom ihåg att du alltid kan börja om, igen och igen.
Du är värd att må bra och att känna hur hela du är i balans.
Lycka till på din livsresa!