• KVALITET                    TRYGGHET                    OMTANKE

0
OBALANS I UNDERLIVET

Det finns alltid bakterier i slidan. Men ibland kan man få obalans i bakteriefloran, vilket kan ge upphov till en rad lika underlivsbesvär och obehag som klåda, sveda, torrhet och obehaglig lukt. Underlivsbesvären kan bero på många olika orsaker. Det kan röra sig om att man fått en obalans i pH-värdet och bakteriefloran, skav från tajta byxor och trosor eller på grund av torrhet i underlivet. 

Obehag

Friska slemhinnor i underlivet anpassar sig till påfrestningar orsakade av t.ex. tvätt och rengöringsmedel. genom att återställa en naturlig skyddsbarriär. Men en långvarig störning av den naturliga skyddsbarriären kan orsakas när man t.ex. använder hygienprodukter som tar bort fett från hud och slemhinnor och förstör hudens naturliga skyddsbarriär för att tvätta vulvan. 

Det är därför viktigt att endast använda varmt vatten eller en mild intimtvätt som inte tar bort hudens lipider och är anpassad till områdets naturliga ph-värde som.

Det är bra att undvika tvål vid tvätt av underlivet och att bara använda trosskydd vid behov, eftersom det annars blir för tätt för underlivet. Underlivet mår bäst av naturmaterial och inte för tajta kläder.

Svampinfektion

Svampinfektion i underlivet uppstår när den svamp som finns naturligt i slidan förökar sig på grund av att slidans nyttiga mjölksyrebakterier eller immunsystemet inte kan hålla svampen under kontroll. Risken att drabbas för svamp i underlivet är större efter en antibiotikakur, under graviditet, före menstruation eller om man är diabetiker. Det är vanligt att man får återkommande infektioner.

Vanligaste symptomen vid en svampinfektion är stark klåda i underlivet, blygdläpparna kan bli röda, flytningarna är vita och kan bli kornig, oftast utan lukt, några får mer flytning medan andra upplever torrhet.

Ibland kan det obalansen tyvärr bero på vissa produkter framtagna för underlivet så som glidmedel eller intimtvättar som innehåller något av följande: tenider, parabener, ej ekologiska sockerarter, smaksättningar, pheonxyethanol.

Det är vanligt att svampinfektion och bakteriell vaginos blandas ihop då symptomen är väldigt lika varandra. 


Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos innebär att det har blivit en obalans i bakteriefloran i slidan och kan drabba kvinnor i alla åldrar. Idag vet man inte den exakta orsaken till bakteriell vaginos. Men vid överdriven hygien, efter vaginalt samlag, antibiotikabehandling eller utdragen mens eller vid användning av starka tvålar, rakning, tajta byxor och stringtrosor kan obalans lättare uppstå.

De vanligaste symptomen vid bakteriell vaginos är tunna gulgrå flytningar som luktar illa, och det är vanligt att symtomen kommer och går. Lukten på flytningarna påminner om dålig fisk, och märks tydligast efter mens och vid samlag, klåda eller sveda vid slidmynningen.

Bakteriell vaginos kan behandlas med läkemedel som hämmar eller dödar bakterier. Det finns även skonsamma produkter som behandlar, skyddar och återställer balansen i underlivet. Dessa produkter innehåller allt ifrån mjölksyrabakterier till återfuktande och barriärstärkande ingredienser. 

Hjälpmedel vid obalanser i underlivet

VAGINALSTAVAR 1 - 4
VAGINALSTAVAR 1 - 4

VAGINALSTAVAR 1 - 4

För vårdande rehabilitering
3 500 kr
VATTENBASERAT GLIDMEDEL (BALANCE)

VATTENBASERAT GLIDMEDEL (BALANCE)

För en god bakterieflora
250 kr
OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

För torra och sköra slemhinnor
290 kr