• KVALITET                    TRYGGHET                    OMTANKE

  Redigeras under avancerat
0
OBALANS I UNDERLIVET

Vaginan kan ses som ett slags ekosystem. Det är en perfekt syrlig miljö som ser till att vissa bakterier och svampsporer som finns i slidan inte förökar sig.

Allt fungerar tack vare ett komplext samspel mellan bland annat nyttiga mjölksyrabakterier/ laktobaciller som ser till att slidan har ett lågt pH-värde. Hormonet östrogen ser till att slidans slemhinna har en naturlig skyddsbarriär. Slidsekret från livmoderhalsen, sköljer ständigt över slidväggarna och skapar en jämn fuktighet och ren miljö.

Friska slemhinnor i underlivet är anpassade till att klara av påfrestningar och har förmågan att återställa sin naturliga skyddsbarriär. Med en långvarig störning av den naturliga skyddsbarriären kan förmågan skadas. Om du drabbas av besvär som klåda, sveda, torrhet eller känner en obehaglig lukt från underlivet, har du troligen råkat ut för en obalans i underlivet.

BAKTERIELL VAGINOS

Om du får tunna gulgrå illaluktande flytningar, är det pH-värdet som rubbats och du har fått en form av störning i bakteriefloran. Mjölksyrabakterierna har inte orkat skydda vaginan och ovälkomna bakterier har lyckats föröka sig för mycket. Du har råkat ut för en bakteriell vaginos. Flytningarna kan förändras och bli mer grå-, gul- eller grönaktiga. Lukten beskrivs ibland att den påminner om rutten fisk. Efter mens eller vaginalt samlag (om du fått sperma i slidan) kan lukten också upplevas starkare. Obalansen kan också orsaka klåda eller sveda vid slidmynningen.

Bakteriell vaginos kan behandlas med receptbelagda läkemedel, som hämmar eller dödar de bakterier som tagit över kontrollen, och hjälper till att återskapa balansen i slidans bakterieflora. Det finns även skonsamma produkter som behandlar, skyddar och återställer balansen i underlivet. Dessa produkter innehåller alltifrån mjölksyrabakterier till återfuktande och barriärstärkande ämnen. 

SVAMPINFEKTION

Om du i stället upplever stark klåda i underlivet är det troligen en svampinfektion du råkat ut för.  De flesta av oss kommer någon gång i livet att drabbas av en svampinfektion. Några får besvär en gång medan andra kan drabbas ofta.

Blygdläpparna kan bli röda, flytningen är vit och kan vara kornig. Oftast är flytningen utan lukt, några får mer flytning, medan andra upplever snarare torrhet. Har du någon gång drabbats av en svampinfektion, så vet du hur jobbigt det kan vara. Även om svampinfektioner ofta går över av sig själva, så kan det vara olidligt plågsamt. Klådan kan ibland vara så besvärlig att det kan upplevas omöjligt att inte klia sig hårt. Det kan också svida och du upplever en brännande smärta som gör att det knappt går att sitta eller blir svårt att ha på sig byxor som sitter åt. 

Infektionen uppstår när slidans nyttiga mjölksyrabakterier eller immunsystemet inte kan hålla svampen under kontroll och den börjar föröka sig ohämmat. Det är troligen Candida Albicans, en speciell jästsvamp som har spridit sig i slidan.

Även om det är mer ovanligt, kan även män drabbas av svampinfektion. Det kan märkas av att ollonet, men även att huden på penisskaftet, pungen och ljumskarna, blir röd och torr.

VÄNTA INTE

Ofta går en svampinfektion i slidan över av sig själv inom någon vecka. Ibland går den inte över eller så kliar och svider det så mycket att du vill ha snabb lindring. 

Låt det inte gå för länge innan du hittar en bra behandling som återställer balansen. Att boka en tid för en undersökning hos en gynekolog kan vara klokt så att du får reda på orsaken till dina besvär och tips på vad du kan göra själv.

Om du är gravid ska du alltid kontakta din läkare eller barnmorska innan du påbörjar någon form av behandling på egen hand.

På apoteken finns receptfria läkemedel tillgängliga. Du kan välja mellan olika alternativ så som krämer som appliceras (sprutas in) i slidan, slidtabletter eller kapslar och vagitorier. Vanligtvis brukar symtomen gå över efter behandlingen. Men om det inte gör det, behöver du ta reda på om det finns någon annan bakomliggande orsak till dina besvär.ORSAKER TILL ATT DET BLIR OBALANS

Obalans i underlivet kan uppstå av flera anledningar. Om du till exempel tvättar underlivet ofta, mer än en gång om dagen, eller använder hygienprodukter som tar bort hudens naturliga fett och stör slemhinnorna kan balansen rubbas. Även produkter specifikt avsedda för underlivet, så som glidmedel och intimtvål, kan innehålla ämnen som stör balansen.

Under menstruationscykeln kan variationer i östrogenmängden påverka balansen med en minskning av östrogen strax före mens och en naturlig höjning efter. Östrogenet påverkar nämligen slidans slemhinnor så att de skapar en sur miljö och ger näring åt de goda bakterierna i underlivet. 

I och efter klimakteriet minskar mängden östrogen ytterligare. Detta resulterar i att slidans skyddande barriär blir tunnare, torrare och skörare, vilket i sin tur också påverkar pH-värdet i slidan.

Under en graviditet, när hormonnivåerna förändras inför förlossningen, och vid förekomsten av graviditetsdiabetes, kan också risken för obalans och svampinfektioner öka.

Även diabetes, om den inte behandlas korrekt och leder till höga blodsockernivåer, kan förändra pH-värdet i slidan och öka risken för svamp- och bakterieinfektioner. Risken att drabbas av svamp i underlivet är också större efter en antibiotikakur, eftersom antibiotikan även kan påverka de goda bakterierna i underlivet och slå ut mjölksyrabakterien. Ett nedsatt immunförsvar på grund av infektion eller långvarig stress kan också öka risken för obalans.

Vid omslutande samlag, om slidan inte är tillräckligt lubricerad (våt) kan friktionen påverka den skyddande barriären i slidan och sperma, som är basisk, kan ytterligare rubba balansen.  

Svamp får också lättare fäste om du har små sår eller sprickor i underlivet, vilket kan hända till exempel om du cyklat länge. Det är inte heller ovanligt att få klåda efter att ha simmat i allmänna bassänger med klor.

Oavsett orsak, så är det bra att veta vad du kan göra för att undvika eller bli av med besvären.

 

UNDVIK DETTA

 • Använd aldrig någon form av tvål (tvättkräm, intimtvål, schampo mm). Tvål är till för att lösa fett och kommer att lösa upp det naturligt skyddande fettet, som finnas i vulvan och slidans slemhinnor.
 • Skrubba inte vulvan eller ollon och förhud.
 • Använd aldrig parfym i underlivet.
 • Använd inte parfymerade tvättmedel eller sköljmedel till dina underkläder.
 • Undvik tajta byxor som skaver.
 • Undvik omslutande sex om du har obalans i underlivet.
 • Utsätt inte ditt underliv för något som känns obehagligt.


NÅGRA RÅD PÅ VÄGEN

 • Läs noga igenom innehållet innan du köper en produkt så du inte riskerar att utsätta underlivet för onyttiga och skadliga ämnen.
 • Duscha eller bada högst en gång om dagen så dina slemhinnor kan få tid att återhämta sig. Skölj bara med ljummet vatten.
 • Innan du använder vatten, applicera några droppar Aleah Care Oljebaserat glidmedel (Repair) eller Aleah Care Oljebaserad Intimkräm (Heal) på fingrarna och smörj in underlivet innan du tvättar dig. Upprepa proceduren efter att du tvättat dig för att skapa en skyddande barriär mot uttorkning och skav.
 • Använd bara trosskydd vid behov, eftersom det annars blir för tätt för underlivet.
 • Ha löst åtsittande trosor och byxor och ge luft till ditt underliv. Underlivet mår bäst av naturmaterial och inte för tajta kläder.
 • Sov gärna utan underkläder. 
 • Innan du simmar i badhus, smörj in underlivet med Aleah Care Oljebaserade Intimkräm (Heal) som ett skydd mot vatten och klor.

Tips!

Aleah Care Oljebaserat glidmedel (Repair) och Oljebaserad Intimkräm (Heal) är helt naturliga och hormonfria. De stärker och återfuktar hud och slemhinna och kan kombineras med lokalt östrogen vid behov.DU FÖRTJÄNAR DET BÄSTA!

Vänta inte tills du får besvär, utan börja redan nu. Ge hela din kropp all den uppmärksamhet och omvårdnad den så väl förtjänar. Kom ihåg att du kan göra så mycket själv för att känna välmående och uppleva sexuellt välbefinnande.

 

HJÄLPMEDEL VID OBALANS I UNDERLIVET

VAGINALSTAVAR 1 - 4
VAGINALSTAVAR 1 - 4

VAGINALSTAVAR 1 - 4

För vårdande rehabilitering
3 500 kr
VATTENBASERAT GLIDMEDEL (BALANCE)

VATTENBASERAT GLIDMEDEL (BALANCE)

För en god bakterieflora
250 kr
OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

För sköra slemhinnor
290 kr
OLJEBASERAD INTIMKRÄM (HEAL)

OLJEBASERAD INTIMKRÄM (HEAL)

För torra slemhinnor
330 kr