• KVALITET                    TRYGGHET                    OMTANKE

  Redigeras under avancerat
0
TORRA OCH SKÖRA SLEMHINNOR

En god sexuell hälsa är en viktig förutsättning för människors välmående och livskvalitet. Vid torra och sköra slemhinnor kan din sexuella hälsa påverkas och de flesta kvinnor  - och även många män - oavsett ålder, har någon gång upplevt torrhet i underlivet och sköra slemhinnor.

DÄRFÖR BLIR DET TORRT OCH SKÖRT 

Den vanligaste orsaken till att slemhinnorna i underlivet blir torra och sköra är nog att många fortfarande använder tvål och tvättar sitt underliv alldeles för ofta. Tvål löser upp fett och torkar ut huden som behöver sitt fett som skydd.

För många kvinnor ger brist på hormonet östrogen problem med torrhet i underlivet. Det sker till exempel under och efter klimakteriet eller i början av en graviditet och under amning. Även några dagar efter mens när hormonnivån är lite låg, kan det kännas torrt vilket är helt normalt.

En annan orsak till att slemhinnorna i underlivet blir torra och sköra, kan vara om du ofta har omslutande samlag utan att vaginan är ordentligt fuktig. Utan lubrikationen som smörjer slidväggarna blir det lätt friktion vilket kan ge små skavsår och sköra slemhinnor.

Även män kan bli torra i underlivet. Hos de som idrottar mycket och svettas, samtidigt som de använder skydd för underlivet (exempelvis suspensoar) kan det uppstå problem med irritation och torrhet på grund av att det kan bli väldigt fuktigt om de bärs länge. Även för män kan tvätt med tvål orsaka problem med torr hud, klåda och hudutslag. 

Andra vanliga orsaker kan vara psykologiska faktorer som vid långvarig stress, biverkningar av cancerbehandling och läkemedel eller i samband med sjukdomar som diabetes och Sjögrens syndrom eller vid svampinfektioner och efter upprepade behandlingar mot svamp. 

FANTASTISKA SLEMHINNOR

Du har inte bara slemhinnor i underlivet utan även i munnen, andningsvägarna, mag- och tarmsystemet, urinvägarna, könsorganen och i ögonen. Slemhinnorna, oavsett var på kroppen, är något av det viktigaste du har för att kroppen ska fungera.

Slemhinnan eller mucosan som den också kallas, är uppbyggd av specialiserade celler med olika funktioner. På några platser i kroppen, som i vaginan och i andningsvägarna, har slemhinnan förmågan att rensa bort det vi inte ska ha i kroppen. I andra delar av kroppen som dina tarmar, hjälper slemhinnan till så du kan absorbera näringsämnen som kroppen behöver.

VAGINAL ATROFI

Har du torra slemhinnor i underlivet upplever du ofta besvär som sveda, klåda och sår.  Men torrheten kan även i förlängningen orsaka slidkatarr och återkommande urinvägsinfektioner, och utan behandling kan problemen bli kroniska.

Vaginal atrofi är ett kroniskt tillstånd som innebär att det blivit en förtunning och en inflammation av slidväggarna som blivit släta, bleka, och sköra. När nervändor kommer närmare ytan, blir slemhinnan känsligare för beröring. Om vaginal atrofi inte behandlas blir det ofta besvär med sveda, smärta, urinläckage eller urinträngningar och ibland återupprepande urinvägsinfektioner.

VÅR SEXUALITET

Problem med torra och sköra slemhinnor påverkar ofta vår sexuella hälsa på något sätt. Ingen ska behöva uppleva att inte kunna beröra sitt underliv, ha omslutande sex, eller kyssas, utan att det känns obehagligt och gör ont.

Vaginan har normalt en rosafärgad slemhinna. Äggstockarna producerar hormonet östrogen, som hjälper till att underlätta blodcirkulationen i slidan och urinröret. Det gör att slemhinnorna är elastiska och fuktiga och skyddar mot infektioner. Dessutom finns speciella körtlar i livmoderhalskanalen som producerar ett sekret som sköljer över slidans väggar och ser till att slemhinnan skyddas och behåller sin elastiska förmåga.  Allt detta ger vaginan en fantastisk förmåga att både kunna vidgas och dra ihop sig, vid till exempel omslutande sex.

På penis vid urinrörsmynningen, precis där urinröret mynnar mot ollonet (penisens yttersta del), finns en känslig slemhinna. Över ollonet ligger förhuden som ett skydd runt ollonet. En bit in i urinröret finns körtlar som producerar ett mjukgörande, smörjande sekret för att skydda slemhinnan och som håller förhuden mjuk och elastisk. Hos män som är omskurna får ollonet ofta en tjockare hud, men slemhinnan vid urinrörsmynningen är lika känslig för uttorkning - oavsett om du är omskuren eller inte.

Torra och sköra slemhinnor kan göra både ont och vara irriterande och det påverkar ofta vår sexuella hälsa negativt.  Därför behöver vi ta hand om vårt underliv på bästa sätt.

TA HAND OM DINA SLEMHINNOR

Precis som resten av kroppen, förtjänar dina slemhinnor i underlivet omvårdnad, hela livet. Om du får besvär behöver du göra något så snart som möjligt. När underlivet känns torrt och irriterat behöver du massera in vårdande olja varje dag. När du upplever smärta och/eller att elasticiteten i slidan minskat behöver även din vagina smörjas in. Om du upplever torrhet och klåda runt ollon och urinrör behöver din penis få samma hjälp.

Aleah Care Oljebaserat glidmedel (Repair) eller Aleah Care Oljebaserad Intimkräm (Heal) är båda ekologiska,och helt hormonfria intimvårdsprodukter som stärker och återfuktar hud och slemhinna. De kan även kombineras med lokalt östrogen för kvinnor.

Du kan också stärka vaginan med Aleah Cares vaginalstavar tillsammans med Aleah Cares vårdande oljebaserade glidmedel eller intimkräm. Vibrationen från stavarna skapar en ökad blodgenomströmning som i sin tur är gynnsam för vävnaden och de kallpressade oljorna i intimvårdsprodukterna vårdar och återfuktar slemhinnorna.

FÖREBYGG TORRA SLEMHINNOR

Tips på hur du kan förebygga torra slemhinnor i  underlivet: 

 • Duscha eller bada högst en gång om dagen, så dina slemhinnor kan få tid att återhämta sig. Skölj bara med ljummet vatten.
 • Använd aldrig tvål, inte ens så kallad. intimtvål. All tvål är fettlösande.
 • Massera ditt underliv med vårdande olja varje dag.
 • Skrubba inte ditt underliv.
 • Använd aldrig parfym eller parfymerade produkter i underlivet. 
 • Undvik tajta trosor och ha löst åtsittande byxor som inte skaver utan som ger luft till ditt underliv.                   
 • Sov gärna utan underkläder.
 • Använd oparfymerad tvättmedel och sköljmedel till dina underkläder.
 • Använd inte trosskydd oftare än du behöver.
 • Innan du simmar i badhus, smörj in underlivet med en oljebaserad intimkräm eller intimolja, som ett skydd mot vatten och klor.                                                                                                                                                                                     
 • Gå inte för länge i blöta badkläder utan byt till torra kläder så snart du badat klart.
 • Gör aldrig vaginalsköljningar (finns tyvärr att köpa i många länder).
 • Se över din kost och se om du får i dig tillräckligt av vissa vitaminer och fettsyror. 
 • Drick ordentligt med vatten så slemhinnorna får den vätska som de behöver.
 • Var snäll mot ditt underliv och utsätt aldrig ditt underliv för något som känns obehagligt. 

SÖK HJÄLP

Du kan alltid be om ett möte med en vårdkontakt för att få vägledning och hitta en behandlingsmetod som passar dig bäst. Om du upplever besvär i samband med samliv och njutning, prata med din partner för att hitta en lösning, och sök gärna hjälp tillsammans.

Du förtjänar det bästa! Vänta inte tills du får besvär, utan ta tag i det redan nu. Ge hela din kropp all den uppmärksamhet och omvårdnad den så väl förtjänar. Kom ihåg att du kan göra så mycket själv för att känna välmående och uppleva sexuellt välbefinnande.

HJÄLPMEDEL FÖR TORRA OCH SKÖRA SLEMHINNOR
OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

För sköra slemhinnor
290 kr
OLJEBASERAD INTIMKRÄM (HEAL)

OLJEBASERAD INTIMKRÄM (HEAL)

För torra slemhinnor
330 kr
NÄRINGSRIK INTIMVÅRD

NÄRINGSRIK INTIMVÅRD

För en naturlig skyddsbarriär
520 kr
OLJEBASERAD INTIMVÅRD

OLJEBASERAD INTIMVÅRD

För vård och lindring
550 kr