• KVALITET                    TRYGGHET                    OMTANKE

    Redigeras under avancerat
0
SMÄRTA I UNDERLIVET

Smärta i underlivet drabbar både kvinnor och män, men är mycket vanligare hos kvinnor. Att lida av långvarig smärta, oavsett varför det gör ont, påverkar våra tankar och känslor. Det försämrar hela livskvalitén. Tyvärr har alltför många lärt sig att underlivet är en privat del av kroppen som vi inte ska prata om.

Det är dags att ändra på det!

ALLT HÄNGER IHOP

En av hjärnans uppgifter är att tillsammans med hela nervsystemet skydda dig och se till att du överlever. Ett av redskapen är smärtsignaler, ett slags alarmsystem, som behövs när kroppen utsätts för en skada. Men smärta är mer än bara nervsignaler mellan kroppen och hjärnan. Det är en komplex mekanism, mellan tankar, känslor och kroppsminnen. Smärtan kan bli värre vid beröring, men att det också kan göra ont utan hudkontakt.  En orsak kan vara tidigare obearbetade trauman som triggar en smärtreaktion, även utan någon fysisk skada.  Hur är det för dig?

Precis som andra, bär du med dig din livshistoria och din unika reaktion på smärta. Någon kan uppleva smärta av en viss beröring, medan en annan inte känner någonting speciellt. När smärtan i underlivet inte går över, är det dags att söka hjälp. Även om smärtan inte syns vid en undersökning, betyder det inte att den inte finns. Du ska lita på din känsla. Ta reda på vilken hjälp du kan få och vad du kan göra själv. Kom ihåg att du har en egen förmåga att göra något så att du mår bättre.

”Smärta brukar betraktas som långvarig eller kronisk om du har haft ont i minst tre månader.” Ordet kronisk betyder långvarig och motsatsen är akut."  Ur 1177.se
”Tidiga insatser kan hindra att besvären förvärras, och ge en bättre sexuell hälsa och livskvalitet på lång sikt”  Ur Socialstyrelsens Nationella Riktlinjer för vård vid provocerad vulvodyni/ 2023

ORSAKER OCH DIAGNOSER

Du kan behöva vara lite av en detektiv för att förstå vad som orsakar din smärta i underlivet. Ofta finns det fler orsaker till smärtan, och hur din sexuella hälsa påverkas. Läkare brukar ställa diagnos utifrån sjukdomshistoria och efter en fysisk undersökning. Du kan själv behöva lägga ditt livspussel, där varje bit är en livserfarenhet som representerar en del av orsaken till att du har ont.

Det finns flera orsaker och diagnoser som bara drabbar kvinnor. Ett vanligt problem är smärta i slidmynningen, Vestibulodyni (kallades förut för Vestibulit). Om den yttre delen, vulvan gör ont heter det vulvodyni. När musklerna runt slidan är så pass spända att det är omöjligt att föra in något, kallas det vaginism. Om slidans väggar blivit oelastiska eller vuxit ihop, kanske efter strålbehandling i bäckenområdet, heter det vaginalstenos. En inflammation i slidan kallas vaginit. När livmoderslemhinnan har hamnat utanför livmodern heter det endometrios

Hos män beror smärta i underlivet ofta på akut eller kronisk prostatit - inflammation i prostatakörteln. Trång förhud och kort sträng (frenulum) kan också ge problem, speciellt vid erektion. Smärtsam utlösning kan vara en biverkan av någon medicinsk behandling och påverka det sexuella välbefinnandet negativt.  

OAVSETT KÖN

Det finns även orsaker oavsett kön. Ibland kan det bli komplikationer med ärrbildning som stramar om du har genomgått en operation i bäckenområdet. Vid cancerbehandlingar med strålning och/eller medicinering kan huden och slemhinnor bli sköra och strama. Vissa andra mediciner kan också ge biverkningar med smärta, och då gäller det att höra med din läkare om det finns något annat som kan hjälpa.

Det finns flera hudsjukdomar i underlivet som kan göra huden stram och oelastisk.  Smärtsamma samlag (dyspareuni), kan leda till långvarig smärta om du fortsätter ha sex, trots att det gör ont. Sjukdomar och besvär på andra platser i kroppen kan ändå orsaka smärta i underlivet. Några exempel är fibromyalgi, svamp, urinvägsinfektion (UVI), Irriterad tarm (IBS), förstoppning, inkontinens eller nerver som är i kläm i ryggraden.

Även tidigare erfarenheter i livet kan orsaka långvarig smärta i underlivet. Exempel som PTSD (Post Traumatiskt Stress Syndrom), depression, ångest och negativ kroppsuppfattning, kan ge fysisk värk och smärta. Detsamma gäller tidigare övergrepp, som att bli könsstympad eller våldtagen. Våra tidigare erfarenheter blir kvar som kroppsminnen, även för den som har förträngt övergreppen och inte längre minns.

Underlivssmärta kan också uppstå på grund av negativa budskap om kroppen och sexualiteten eller om du hotats av bestraffning ifall du inte gör som någon du är i beroendeställning säger att du ska göra.

Det finns så mycket mer i livet som kan göra ont både i kroppen och själen.

BRÄNNANDE SVEDA I UNDERLIVET

 TA TILLBAKA KONTROLLEN

Låt inte smärtan i underlivet hindra dig från att njuta och känna lust. Försök att minnas hur smärtan började, tänk samtidigt framåt; Hur vill du njuta av din sexualitet? Glöm aldrig din förmåga att komma vidare. Ta en stund och tänk efter vad du själv kan göra, och vad du behöver hjälp med. 

På flera platser i landet finns mottagningar, som kallas Vulvateam, Bäckenbottenmottagning eller liknande. Sjukvårdens mottagningar för rehabilitering kan ofta erbjuda fysioterapi, massage, akupunktur, medicins yoga, samtalsterapi mm.  Om du känner att du inte blir mött med respekt och förståelse när du söker vård, ge inte upp, be om en ny bedömning av någon annan. Det finns även hjälp utanför sjukvården som kan passa dig.

”Sexuell och reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fysiskt, känslomässigt, psykiskt och socialt välbefinnande i förhållande till alla aspekter av sexualitet och reproduktion, och inte bara avsaknad av sjukdom, dysfunktion eller skada.”  Ur Folkhälsomyndighetens definition  

BOKA TID MED DIG

Kom ihåg att du är viktigast, och ditt underliv är värd din tid och omtanke. Boka in egen tid regelbundet, så du får in en bra rutin.  Skaffa gärna en anteckningsbok, där du kan notera dina tankar, vilka övningar du väljer att göra för att ditt underliv ska må bättre, och hur det går. Du kan behöva testa olika övningar innan du hittar det som passar just dig.

Även om du känner dig ensam ibland, glöm inte att det finns andra runt omkring. Det finns stöd inom patientföreningar och nätverk. Ibland kan det räcka med att börja i en yoga- eller träningsgrupp för att känna gemenskap.

EGEN VÅRD

Egenvård är inget som är självklart och naturligt, utan något vi behöver lära oss. Ta ett steg i taget i din takt, upprepa, ha tålamod och ge inte upp!

Det första du behöver göra är att sluta göra det som gör ont. Här kommer lite råd på vägen och tips på vad du själv kan göra. 

  • Börja med att vårda ditt underliv med vårdande kroppsvänliga oljor, vårdande salvor som Aleah Care oljebaserade Intimkräm (Heal) eller oljebaserat glidmedel som Aleah Cares Intimolja (Repair), som skyddar blygdläppar och slemhinnor från att bli uttorkade. Slidpiller kan också vara ett alternativ. 
  • Lär känna din kropp och hur den fungerar. Låt händerna gå på kroppssafari och upptäck var det känns bra att bli berörd och var du behöver vara mer försiktigt.
  • Närma dig ditt underliv. Lär dig att det inte behöver göra ont när du berör ditt underliv. Använd Aleah Cares Intimkräm (Heal) som är en oljebaserad intimvårdande kräm, och massera helt lätt. Stanna upp eller sluta om det är något som gör ont. Låt det ta tid. När du smörjer din vagina kan du antingen använda dina fingrar eller en vaginalstav
  • Alla behöver balans mellan aktivitet och vila. Gör det till en daglig rutin, när du gör – ingenting. Låt din energi få möjlighet att flöda, utan krav på prestation.  När du är i stillheten, återfår du kraft och energi som du använt när du varit aktiv och tränat på olika sätt. Hur du gör, spelar ingen roll, bara du tar dig tid.

VÄGAR TILL LUST OCH NJUTNING       

Låt inte smärtan i underlivet hindra dig från att njuta och känna lust. Du har förmågan att komma vidare. Använd hela din kropp, dina sinnen, dina tankar, dina känslor och din intuition. Det handlar mycket om att förändra invanda tankemönster kring smärtan och att träna sina mentala, fysiska, psykiska och existentiella förmågor regelbundet. Prova dig fram och se till att du har stöd på vägen för det tar tid och kräver tålmodigt arbete. En dag kommer du känna att smärtan inte längre hindrar dig från att njuta fullt ut.

Du kan, om du tränar medvetet och fokuserat, bryta invanda tankemönster fyllda med tvivel om din förmåga och rädslor som hindrar dig från att njuta. Du kan skapa nya tankemönster där du litar på din förmåga och är trygg i din förmåga att njuta fullt ut av din sexualitet.

Din kropp i sin tur kan förändra fysiska reaktioner på grund av rädsla för ökad smärta, till en upplevelse av trygghet och vetskap om att din beröring inte skadar. Smek din hud regelbundet och säg till dig själv kärleksfullt att din beröring är ljus och trygg.

Fundera på hur du vill att din ”skönkänsla” och ditt välbefinnande ska kännas. Om du har minnen från stunder av sexuell njutning, tänk tillbaka på den stunden och återskapa känslan. Utforska vilken typ av beröring du tycker bäst om, och var på kroppen det känns skönt?  Visste du att när du masserar huden, frisätts ”Må-bra-hormoner” som till exempel Oxytocin. Det är ett hormon som minskar smärtupplevelse, stress, sänker blodtrycket och stimulerar läkningsprocesser i kroppen. Tänk så mycket du kan göra själv för att må bättre.

TALA MED NÅGON

Även om du kan göra mycket själv, är det värdefullt att möta en professionell samtalsperson med sexologisk kompetens. Någon som ger dig utrymme och trygghet, där du kan strukturera dina tankar och känslor, kring det trauma som smärtan i sig kan vara. Genom samtal kan du komma fram till hur du vill och kan gå vidare, och stärka dig i att hitta din väg till sexuell njutning.

Lever du med en partner, se till att ni får information tillsammans. Ta reda hur ni kan hitta vägar till intimitet utan att smärtan i underlivet hindrar.

GÅ VIDARE

Lita på din förmåga, både att förändra på egen hand och att ta hjälp av andra.  Älska dig själv som du är. Tacka dig själv för att du ger dig den omvårdnad som du så väl förtjänar.

Börja nu och gör gärna övningarna som finns i vår guide för sexuell hälsa vid underlivssmärta och ditt underliv kommer att må så mycket bättre, precis som hela du.

DIN GUIDE FÖR SEXUELL HÄLSA VID UNDERLIVSSMÄRTA

EGENVÅRD VID UNDERLIVSSMÄRTA
VAGINALSTAVAR 1 - 2
VAGINALSTAVAR 1 - 2

VAGINALSTAVAR 1 - 2

För vårdande rehabilitering
1 600 kr
VAGINALSTAVAR 1 - 4
VAGINALSTAVAR 1 - 4

VAGINALSTAVAR 1 - 4

För vårdande rehabilitering
3 500 kr
INTIMKRÄM (HEAL) 75 ML

INTIMKRÄM (HEAL) 75 ML

För torra slemhinnor
330 kr
OLJEBASERAD INTIMVÅRD

OLJEBASERAD INTIMVÅRD

För vård och lindring
570 kr
GUIDE FÖR SEXUELL HÄLSA

GUIDE FÖR SEXUELL HÄLSA

För inspiration och vägledning
50 kr