• KVALITET                    TRYGGHET                    OMTANKE

0
SMÄRTA I UNDERLIVET

Smärta i underlivet drabbar både kvinnor och män och kan bero på olika saker. För kvinnor kan smärtan exempelvis bero på ytliga vulvasmärtor som är ett inflammationstillstånd utanför slidöppningen eller i slidans yttre delar. Andra vanliga orsaker till smärta är endometrios, vaginism, dyspareuni, torra slemhinnor, hudsjukdom och infektioner i slidan. Även inflammationer i bäckenet, efterverkningar av kirurgiska ingrepp eller strålbehandling kan också vara bakomliggande orsaker till smärtan. 

För män är den vanligaste orsaken akut eller kronisk prostatit - en inflammation i prostatakörteln.

Vestibulit / Vulvodyni

Vestibulit går numera under namnet – Vulvodyni och definieras som vulvasmärta utan känd orsak vilken varat i minst 3 månader. Vulvodyni specificeras beroende på om smärtan är provocerad (enbart vid vissa aktiviteter så som tryck/beröring), oprovocerad (ständig smärta) eller en blandform. Om den är primär (alltid funnits) eller sekundär (uppkommit) och temporala faktorer (återkommande, omedelbar osv.). Kvinnor beskriver ofta smärtan som huggande och skarp högre upp i vaginan, men det kan variera från person till person.

Olika typer
Lokal provocerad vulvodyni även kallat vestibulit är det vanligaste smärttillståndet, och kvinnor beskriver smärtan som kraftigt brännande, skärande, och eller skarp smärta vid beröring av slidmynningen vid sexuella och /eller icke-sexuella aktiviteter.
Generaliserad/oprovocerad vulvodyni är en smärta som karaktäriseras av icke-provocerad smärta i hela vulva. Smärtan kan uppkomma under dagen och under olika typer av aktiviteter eller helt utan förklaring.

Om du upplever smärta i underlivet så kan vaginalstavarna Nova och Grace vara mycket behjälpliga. Det silkeslena vaginalstavarna och vibrationen skapar en ökad blodgenomströmning som i sin tur är gynsam för vävnaden, underlivshälsan och avslappning i bäckenbottenmuskulaturen. I kittet medföljer även ett ekologiskt glidmedel, en träningsguide, träningsdagbok, rengöringsgel, necessär och batteri (LR1N) som ger dig rätt förutsättningar för en god friskvårdsträningVaginism

Vaginism är ett ofrivilligt kramptillstånd i bäckenbottenmuskulaturen som omger vaginan. Detta orsakar delvis eller total slutning, vilket kan vara smärtsamt och göra omslutande sex omöjligt. Dessutom kan det vara svårt att genomgå gynekologiska undersökningar samt föra in en menskopp eller tampong.

Från början är det en skyddsmekanism mot smärta: Kroppen vill inte ha omslutande sex om det gör ont, alltså drar bäckenbottenmuskulaturen ihop sig. Om man då har omslutande sex fast det gör ont, kan det till slut leda till att man får en betingad reflex, ett ofrivilligt kramptillstånd i bäckenbottenmuskulaturen vid beröring.

Vaginism är vanligt förekommande och många har en kombination av vaginism och vestibulit (Vulvodyni). Om du upplever smärta och har svårigheter att föra in ditt finger, en menskopp eller en tampong i vaginan, så kan Vaginalstavarna 1-2 vara mycket behjälpliga. Det silkeslena friktionsfria materialet och vibrationen skapar en ökad blodgenomströmning som i sin tur är gynnsam för vävnaden och avslappningen i bäckenbottenmuskulaturen. 


Dyspareuni

Dysparuni är en diagnos för smärta vid samlag, smärtan kan antingen vara provocerade (enbart vid vissa aktiviteter så som tryck eller beröring) eller generell (ständig smärta).

Benämningen - smärta vid samlag – riskerar ibland att bli missvisande. Kroppslig smärta brukar annars definieras utifrån var på kroppen den är lokaliserad, t.ex. nacksmärta, huvudvärk osv.), och många med dyspareuni rapporterar att de ofta upplever besvär även i andra situationer än vid vaginala samlag. Det kan vara vid cykling, när man bär tajta underkläder, torkar sig efter ett toalettbesök osv. Det är därför viktigt att komma ihåg att smärttillstånd i underlivet inte skiljer sig från andra långvariga smärttillstånd på andra delar av kroppen och behöver få samma förutsättningar och rätt friskvårdsträning för att kunna blir smärtfri.

Endometrios

Ungefär 200 000 personer i Sverige, varav minst 10 procent är tonåringar har endometrios. Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen. Dessa endometriosceller börjar växa och orsakar inflammationer. Med tiden kapslas dessa endometrioscellerna in av kroppens försvarsmekanismer och det bildas endometrioshärdar eller cystor. De vanligaste platserna där endometrios hittas är äggstockar, äggledare, utanpå livmodern, området mellan livmoder och ändtarm, urinblåsa, bukhinna och tarmar.

Både män och kvinnor kan ha endometrios och ofta tar det lång tid att få diagnosen, i genomsnitt 7 - 8 år. Vanligt är att man får diagnosen urinvägsinfektion (UVI) eller irriterad tarm (IBS) istället för diagnosen endometrios.

Vanliga symptom vid endometrios är att du får mycket ont vid mens, du har längre och rikligare blödningar vid mens, du har smärtor långt in i slidan och i magen vid omslutande sex, du har svårt för att bli gravid, känner dig ofta kissnödig, det gör ont att kissa eller bajsa och du kan ha förstoppning eller diarré.

Om du har smärta i underlivet på grund av endometrios kan vaginalstavarna Nova och Grace vara mycket behjälpliga. Det silkeslena friktionsfria materialet och vibrationen skapar en ökad blodgenomströmning som i sin tur är gynnsam för vävnaden, avslappning och underlivshälsan. Det finns även fler vårdande intimprodukter som kan hjälpa mot smärtan och viktigt är att söka vård och lita på dig själv och din kropps signaler.

Nervinklämmning

Pudendusnerven är den nerv som förser bäckenbotten med motoriska och sensoriska nervimpluser. Nerven går från korsbenet, genom bäckenbotten och slutar i mellangården. Ibland kan den här nerven komma i kläm och då kan det upplevas mycket smärtsamt, det kan vara efter en förlossning, ett långvarigt tryck så som exempelvis vid långvarig cykling. Pudendunerven fungerar som vilka andra nerver i kroppen och vid överbelastning och trauma på nerven kan smärttröskeln i området sänkas och minsta retning som inte känts tidigare kan nu innebära smärta.

Kvinnor med nervinklämning upplever smärtan som elektrisk, brännande, värkande på ett intensivt sätt.

Uretrit

Uretrit är en inflammation i urinrörets slemhinna och kan exempelvis orsakas av gonorré eller andra bakterier eller virus men oftast är orsaken till uretrit okänd. Många beskriver sina symptom som urinvägsinfektion men vid odling (test hos gynekolog) saknas dessa bakterier. Då diagnosen är så pass ospecifik kan symptomen och behandlingens effekter variera stort. Många har besvär från ett halvår upp till några år men få har besvär hela livet.

Vanliga symptom vid uretrit är svårigheter att tömma blåsan, obehagskänsla över blygdbenet, det svider när man kissar, feber, smärta i magtrakten och bäckenbotten, samlagssmärta.

PCO och PCOS

PCO står för polycystiska ovarier (äggstock) och betyder att det finns små äggblåsor i äggstockarna och att dessa istället för att spridas jämnt samlas som ett pärlband i ytterkanten av äggstockarna. Det beror på att äggblåsorna först växer normalt men att tillväxten stannar av på ett tidigt stadium så att ägglossningen störs. Däremot får kvinnor med PCO emellanåt en helt vanlig ägglossning och kan därför bli gravida på naturligt sätt. Kvinnor med PCO har ofta få symptom och många lever hela livet ovetandes om att de har PCO. Den kan även lätt blandas ihop med PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) som kan var en följd av PCO.

Vid PCOS mognar inte äggblåsorna tillräckligt för att det ska bli ägglossning, och ägglossningen sker därför sporadisk eller uteblir helt. Anledningen till att det inte sker någon ägglossning är en obalans mellan de olika hormonerna som styr ägglossningen. 

Man uppskattar att 10 - 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder har PCOS. Siffrorna är varierande eftersom kriterierna för diagnos och sätt att mäta är olika över tid. Oftast upptäcks det då man försöker bli gravid. 

Vanliga symptom vid PCOS är långa menstrationscykler på över 35 dagar vilket gör att man har svårare för att bli gravid, samlagssmärta och minskad lust, samt symtom orsakade av den hormonella obalansen så som övervikt, ökad kroppsbehåring,  akne och känner sig nedstämd och håglös.


Adnexit

Kvinnor som har adnexit kan uppleva smärtor i nedre delen av buken, bäckensmärtor, flytningar, feber, smärta vid omslutande samlag.

Adnexit är en kombinerad inflammation i äggledare, äggstock och omgivande vävnad, och kan uppträda efter en vaginal infektion eller inflammation orsakad av bakterier. Många kan gå runt länge med inflammationen utan att veta om det då man oftast bara har ett fåtal vaga symtom. Så även om man först inte märker för många symtom, är det bra att ta upp det med sin gynekolog så att den inte blir kronisk. Med hjälp av vaginalt ultraljud går det oftast att se om man lider av just Adnexit.

Prostatit

Prostatit, eller kronisk bäckenbottensmärta hos män, ger symptom som buksmärtor, svårigheter med vattenkastning, smärta i samband med utlösning, smärta i ljumskar, pung och penis.

Besvären kan lindras med smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel. Ibland kan kraftfull vibration hjälpa till att ge en ökad blodgenomströmning och avslappning för bäckenbotten. Vi rekommenderar en kraftfull massagestav, en så kallad Wand, vars vibrationer har en gynnsam effekt. Varma kläder och varma bad kan ibland också ha god effekt. Det är viktigt att uppsöka en urologmottagning om man upplever besvär, det finns hjälp att få.

HJÄLPMEDEL VID SMÄRTA I UNDERLIVET

VAGINALSTAVAR 1 - 4
VAGINALSTAVAR 1 - 4

VAGINALSTAVAR 1 - 4

För vårdande rehabilitering
2 800 kr
OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

OLJEBASERAT GLIDMEDEL (REPAIR)

För torra och sköra slemhinnor
280 kr
IROHA MIKAZUKI
IROHA MIKAZUKI

IROHA MIKAZUKI

För mjuk beröring
1 900 kr
OHNUT SOFT

OHNUT SOFT

För minskat omslutande djup
700 kr